3B – the fibreglass company introducerar en ny huggen matta

Battice, Belgien – 27 september 2011 – 3B-the fibreglass company breddar nu sitt omfattande utbud av armeringsmaterial för termoplaster och introducerar en ny huggen glasfibermatta med fiberdiametern 13 µm. Den är utvecklad för armering av polyamid i generella industriella applikationer. Det nya materialet premiärvisas på Composites Europe (där företaget deltar i monter D 17 i hall 4) och det kommer att vara kommersiellt tillgängligt på alla marknader under kvartal 4 i år.

”Vi har utvecklat och introducerat den här speciella typen av huggen matta – med beteckningen Advantex® DS 1120-13P – för att vi vill betjäna den breda polyamidmarknaden ännu bättre och för att förtydliga vår ledande position inom området armeringsmaterial för termoplaster i Europa” säger Paul Cazes, som är chef för området termoplastarmering inom 3B. ”Vi riktar oss till kompounderare som behöver ett mycket kostnadseffektivt armeringsmaterial för amidplaster i applikationer där beständighet mot hydrolytisk nedbrytning inte är väsentlig” tillägger han.

Den nya kvaliteten (DS 1120-13P) är en huggen matta av glasfiber som tillverkas av ”Advantex®” Detta är 3B:s beteckning på en kombination av E-glass och E-CR-glas som produceras enligt standarden ASTM D578 och som kombinerar E-glasets mekaniska och elektriska egenskaper med C-glasets kemikaliebeständighet. Det gör att material passar för armering av både de flesta polyamider (t ex PA6, PA66, PA610 och PA12), men också en hel rad sampolymerer som baseras på PA. Glastypen har också utomordentligt god kompatibilitet med polyuretaner.

 3B är ledande inom Europa när det gäller produktion av huggna glasfiberprodukter och företaget har en klar spetsposition när det gäller tekniska innovationer inom området termoplastkompositer.

Den kemiska ytbehandling och vidhäftningsbefrämjande bearbetning som den nya materialkvaliteten genomgår skapar utomordentligt goda DAM-egenskaper (DAM= Dry As Moulded) och gör materialet extremt okänsligt för påverkan av  formsläppmedel som stearater och liknande. 

Dessutom har DS 1120-13P producerats enligt en metod som skapar utomordentligt goda hanteringsegenskaper genom bearbetningsprocesserna.  Det handlar t ex om konstant styvhet och bulkdensitet vilket ger kontrollerat flöde genom blandningsprocesserna och utmärkta dispersionsegenskaper under kompounderingen med polyamidmatrisen.

Några typiska volymområden där det nya armeringsmaterialet förväntas få stort genomslag är, förutom allmänna industriprodukter, byggnadskomponenter och konsumentvaror av typ kablar, slangar, kedjor, skruvpluggar, kabelklämmor, vevar, cykelpedaler, hörlurar och mycket annat.