3B-the fibreglass company tilldelas JEC:s innovationspris I kategorin Bygg- och Anläggning

Battice, Belgien – 29 mars, 2011 – Just nu pågår den årliga JEC-mässan, som utan tvekan är en av kompositbranschens största och mest betydelsefulla händelser. Och här har just meddelats att 3B – the fibreglass company tilldelats årets prestigefyllda utmärkelse – JEC Innovation Award – i kategorin ”Bygg- och anläggning” .

Den insats som premieras är den okonventionella och uppmärksammade teknik 3B utvecklat för att tillverka fasadbeklädnader av starkt armerade kompositmaterial, som tillverkats med s.k. pultruderingsteknik.

Fasadpanelerna har utvecklats tillsammans med den italienska arkitektfirman King Roselli Architetti i Rom och de används för första gången i det arkitektoniskt avancerade Hotel Sheraton på flygplatsen Malpensa i Milano.

I en kommentar till utmärkelsen säger 3B:s CEO Hugues Jacquemin; ” Vi är ett ungt och starkt entreprenörsinriktat företag som bara varit verksamt i knappt tre år men redan väckt stor uppmärksamhet för vår innovationsförmåga och starka vilja att tillsammans med kunderna leverera helt nya, tekniskt omvälvande, prisvinnande lösningar.”

”Att få denna utmärkelse innebär inte bara en inspiration för oss på 3B utan även för alla våra samarbetspartners som betyder så mycket för möjligheterna att utveckla och marknadsintroducera ovanliga idéer som utvidgar de kreativa gränserna för kompositindustrins verksamhetsområde.”

Det nya Sheratonhotellet, som öppnades i juli 2010, är en mycket modern skapelse inte bara när man ser på visuell design utan också när det gäller de material och den produktionsteknik som använts vid bygget. 

Arkitekten Riccardo Roselli förklarar; ”Formspråket avslöjar också själva kärnan i konstruktionen. Det handlar faktiskt mera om ett objekt än om en byggnad i traditionell mening. Grundformen är att lådformade moduler sveps in i stora rundade höljen på ett sätt som ger byggnaden en mycket distinkt form. Höljet tillverkas av glasfiberarmerade kompositmaterial.”

Dessa har tillverkats av italienska Progettazione Costruzione Ricerca (P.C.R. Srl I en pultruderingsprocess där plastimpregnerade glasfibrer dras genom ett formningsverktyg och producerar långa, starka, måttstabila profiler. Panelerna förses redan vid tillverkningsmomentet med färdiga, underhållsfria, ytskikt både på in- och utsidan. Man använder P.C.R.s egenutvecklade metod Qflex™ som ger en vattenavstötande yta och i detta fall på insidan har gjorts kvartsgrå och på utsidan gråvit.

”Den här materialtekniken har hittills knappast alls kommit till användning inom husbyggnad, trots att den har stora fördelar t ex när det gäller måttstabilitet och låg vikt. De individuella panelerna levereras som 22 meter långa, 1,4 meter breda plattor som faktiskt är lätta att hantera på byggplatsen.” Det säger Emmanuelle David, som är affärsutvecklingschef inom sektorn Bygg- och Anläggning hos 3B. ”Det var en stor utmaning att utveckla så långa paneler som kunde monteras samman helt utan synliga skarvar eftersom vi måste ta hänsyn till hela panelpaketets expansion och sammandragning under extrema temperaturer och klimatförhållanden”, säger hon.

Panelytorna har i vissa fall dubbelkrökta radier, t ex längs hela hotellets gigantiska gatufasad som är 420 meter lång och 14 meter hög. Trots det blev valet av pultruderade paneler fördelaktigt både kostnadsmässigt och när det gäller monteringstid om man jämför med traditionella byggmetoder.