3B-the fibreglass company trefaldigt premierat för spetsteknik och miljösparande komposit-innovationer

Battice, Belgien, 29 mars 2011 – Kompositindustrin i både Europa och USA har uppmärksammat innovationsarbetet inom det unga företaget 3B-the fiberglass company. Företaget har på tre månader kammat hem tre förstapriser i prestigefyllda tävlingar. Det omtalade innovationspriset, som delas ut på den kanske mest betydelsefulla internationella kompositmässan JEC, gick i år till 3B. Företaget vann JEC Innovation Award i kategorin byggnadsteknik.

På American Composites Manufacturers Association’s (ACMA) branschmässa som arrangerades i februari fick 3B två utmärkelser. Det blev första pris både i den uppmärksammade kategorin ”miljöanpassad Konstruktion” (Green Design) och i kategorin ”teknik för snabbväxande marknader” (Infinite Market Growth).

“Det här är en fantastisk prestation av 3B och dessa utmärkelser markerar på ett tydligt sätt att den globala kompositindustrin uppfattar oss som världsledande när det gäller både spetsteknologi och innovativa, miljömässigt hållbara lösningar,” säger 3B:s CEO Hugues Jacquemin.

”Vi har bara varit verksamma i knappt tre år och vi gick in på en marknad med en formidabelt hård konkurrenssituation. Därför är det glädjande att konstatera att man inte behöver vara ett globalt jätteföretag för att utveckla framgångsrika idéer och koncept,” tillägger han.

3B fick JEC:s innovationspris i byggnadsteknikklassen framförallt för sitt pionjärarbete när det gäller avancerade pultruderade kompositpaneler. Bl a har tekniken gjort  det möjligt för arkitektfirman King Roselli Architetti i Rom att realisera sina idéer om mycket avancerat formade ytterväggar på Sheratons omskrivna hotell vid Milanos flygplats Malpensa.

På konferensen ”Construction and Civil Engineering End-User Forum” – som arrangeras i anslutning till JEC tisdagen den 29 mars – kommer Emmanuelle David, som är affärsutvecklingschef inom området bygg- och anläggning hos 3B, att i detalj presentera den annorlunda teknik som används i den prisvinnande lösningen.

På fackmässan Composites 2011 (ACMA) i USA i februari var 3B:s framgångar totala. Företaget tilldelades inte bara en, utan två, förstapriser i den prestigefyllda tävlingen ACE Awards.

I konstruktions- och designkategorin ”Green Composites” fick 3B, tillsammans med det belgiska tillverkningsföretaget Reprocover, ta emot erkännandet för sin utveckling av en säker och effektiv teknik att återvinna och återanvända kompositindustrins produktionsspill. Detta kan nu ingå i massproducerade produkter som dörrar, luckor och lock till gatubrunnar och liknande. Upp till 90 procent av materialinnehållet i denna typ av produkter kan bestå av produktionsspill som tidigare varit svårt att nyttiggöra. Och metoden innebär att produkternas miljömässiga belastning blir klart reducerad.

I kategorin Infinite Market Growth fick 3B, tillsammans med det svenska företaget Gastank Sweden AB, ett mycket hedrande och uppmärksammat förstapris för de CNG-tankar (CNG = komprimerad naturgas) som tillverkas med 3B:s högpresterande  glasfiberkvalitet HiPer-tex™  och bland annat möjliggör lättare gasdrivna fordon. Själva tekniken premierades, men priset gällde också teknikens förmåga att skapa långsiktigt hållbara lösningar på angelägna problem.

“Inom 3B strävar vi efter att vara entreprenörsinriktade och innovativa. Vi är en grupp mycket engagerade människor och vi uppfattar dessa utmärkelser som ett erkännande av vad vi gör. Och det skapar verkligen fortsatt entusiasm och drivkraft i vårt unga företag,” säger Hugues Jacquemin.

”Dessa utmärkelser är i verklig mening ett resultat av ett omfattande lagarbete, både internt och externt med våra partners. Vi uppfattar dem som ett kvitto på att hårt arbete och kreativitet lönar sig. Och det inspirerar oss att fortsätta utveckla epokgörande innovativ kompositteknik som utvecklar vårt företag, men framförallt driver våra kunders affärer.”