GASTANK Sweden AB har fullbordat utvecklingen av CNG-tankar av HiPer-tex™ – glasfiber av yttersta kvalitet från

Battice – 15 juli 2010 – Högtryckstankar för motorfordon som drivs med CNG fordonsgas (Compressed Natural Gas) kan nu tillverkas av lätta, avancerade kompositmaterial till ett konkurrenskraftigt pris.

Tack vare den unika utvecklingen av 3B:s högpresterande HiPer-tex glasfiber, kan GASTANK Sweden AB nu tillverka en gastank som uppfyller de mycket strikta ECE R110-direktiv som gäller vid användningen av typ IV högtryckstankar för CNG fordonsgas.

CNG fordonsgas har de senaste åren blivit allt populärare och mer än 11 miljoner fordon världen över utnyttjar detta rikligt tillgängliga och miljövänliga bränsle. För närvarande tillverkas högtryckstankarna av stål, som är extremt tungt, vilket leder till ökad fordonsvikt. Alternativt kan kompositer med kolfiber användas, vilket är mycket lättare till vikten men oöverkomligt i pris för de flesta fordon.

Professor Kurt Berglund – VD för GASTANK Sweden AB med säte i Piteå, berättar entusiastiskt: “Det högkvalitativa glasfibermaterialet HiPer-tex gör det möjligt att överbrygga klyftan mellan tungt stål och dyra kolfibermaterial tack vare det nya materialets stora ekonomiska fördelar. Lätta CNG-tankar av kompositmaterial blir på så sätt tillgängliga för allt fler kunder. Detta kommer i sin tur att ha en extremt positiv inverkan på energiförbrukning och CO2-utsläpp, då CNG fortsätter att växa som fordonsbränsle.”

Hugues Jacquemin, VD på 3B tillägger: ”Vårt unika HiPer-tex™ glasfiber har ytterst hög prestanda i kompositdelar såsom Vindturbin rotorblad, ballistiska skydd, högtryckskärl och högtrycksledningar, samt garanterat hållbara ekonomiska aspekter. Vi på 3B är mycket glada över samarbetet med GASTANK Sweden AB när det gäller utvecklingen av en CNG-tank som kan utstå högt tryck och som har extremt lång hållbarhet tack vare HiPer-tex-materialets utomordentliga mekaniska, materialutmattnings- och korrosionsbeständiga egenskaper.”

CNG som fordons gas monteras på cirka 2 miljoner bilar om året med upp till 4 tankar per fordon. Vissa OEM-företag erbjuder CNG som alternativ, trots att många fordon ursprungligen inte är utrustade för det, utan erbjuds som installation efteråt, användningen av CNG-gas förväntas öka 18 % per år.

HiPer-tex högkvalitativa glasfiber lämpar sig perfekt för tillämpningar inom bilbranschen samt inom många andra industrisegment. Framgången grundar sig på en ökad efterfrågan på lätta material i kombination med ökad prestanda och kostnadseffektiv högkapacitetstillverkning.

Om GASTANK Sweden AB

Gastank Sweden AB är ett nybildat företag. Till en början var Kurt Berglunds företag HFC Sweden AB ensam ägare. Sedan dess har ett koreanskt företag investerat i företaget och ingått kompanjonskap. Gastank Sweden AB:s företagsidé är att producera och sälja volymoptimerade gastankar och system för CNG och biogas till personbilar. För mer information, besök www.gastank.se.